top of page
Ara

Salyangozlar Ne Yer

Güncelleme tarihi: 24 Eki 2023


Salyangozlar, yumuşakçalar (mollusca) şubesine ait tek kabuklu (gastropod) canlılardır. Çok farklı şekillerde, renklerde ve boyutlarda salyangoz cinsi bulunmaktadır. Ancak hepsinin ortak özelliği; bir kabuklarının ve üstünde gezdikleri ayakları olmasıdır.


Beslenmelerinde ise, radula olarak isimlendirilen, dile benzeyen ve içinde binlerce mikroskobik diş bulunan organları yardımcı olur. Radula sayesinde salyangozlar bitkileri kazıyarak içlerini yiyebilirler. Farklı beslenme alışkanlıklarına sahip salyangozlar radulalarını farklı şekillerde kullanarak çeşitli yiyecekleri tüketebilirler.


Salyangoz ne yer
Salyangoz Anatomisi

Bahçe salyangozları, genellikle yağmurlu günlerde, akşamları veya güneş ışığının pek olmadığı kapalı havalarda beslenirler. Çoğu bahçe salyangozu otçuldur ve genel olarak bahçeler ve tarımsal arazilerde zararlı böcek (haşere) olarak kabul edilir. Sebebi ise, salyangozlar fide, ince yapraklı bitki ile hemen her türlü meyve ve sebzeyi yerler. Hatta ağaç kabuğu ve çiçek bile yerler.


Salyangozların hayat döngüsünü ve yetiştirilmeleri gereken şartları öğrenin. Temel bilgiler burada.
Salyangoz Nedir ve Nasıl Yetiştirilir?

Doğal ortamlarında, salyangozların beslenme sezonları, kış uykusundan uyandıktan sonra Nisan ve Ekim ayları arasındadır. Ancak bu sezon, iklim koşullarına göre değişebilir. Salyangozların beslenme sıklığı da hava koşullarına göre değişmektedir. Ayrıca, gerekli olmadığı sürece salyangozlar her gün beslenmemelidir. Kurak havalarda ortamı nemlendirmek, salyangozların daha rahat hareket etmesini sağlayacağı için beslenme eğilimlerini arttıracaktır.


Farklı coğrafi bölgelerde yaşayan, ancak aynı tür olan salyangozların, farklı besin tercihleri olabilmektedir.


Salyangozlar Ne Yer? Salyangozların sevdiği başlıca besinler;

Elma ve Elma Yaprağı

Kayısı

Enginar (En sevdiği besinlerden birisi)

Arpa

Fasulye

Sarmaşık

Lahana (En sevdiği besinlerden birisi)

Papatya

Havuç

Karnabahar

Kereviz ve Kereviz Sapı

Yonca

Salatalık (En sevdiği besinlerden birisi)

Kara Hindiba

Pırasa

Marul / Kıvırcık (En sevdiği besinlerden birisi)

Dut

Isırganotu

Yulaf

Maydanoz

Şeftali

Bezelye

Patates (Çiğ yada pişmiş)

Balkabağı

Turp

Ispanak

Buğday

Domates (En sevdiği besinlerden birisi)


Salyangozlar, dikenli ve kendisini savunmak için çeşitli kimyasallar salgılayan bitkilerden kaçınırlar. Genellikle daha sulu olan yaprak ve sebzeleri tercih ederler.


Eğer salyangozları beslemek için doğranmış sebze, hasarlı meyve ve pişmiş patates verildiyse, yenmemiş olan besinler toplanarak en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılmalıdır.


Salyangozlar Ne Yer? Islak ya da kuru haldeki, yaprak formundaki sebzelerin üzerine buğday kepeği eklenebilir. Salyangoz beslenmesi %20 Buğday Kepeği, %80 Sebze ve Meyve oranlarına sahip olmalıdır. Bazı üreticiler salyangozların beslenme diyetleri için; yulaf, mısır küspesi, soya küspesi kullanırlar.


Salyangozlar, taze yeşil yapraklar üzerinde besleniyor.
Taze ve Lezzetli

Ayrıca salyangozlar karton gibi cisimleri de yiyebilmektedir. Ancak bu kesinlikle tavsiye edilmez. Kısa süreli taşıma veya barındırma işlemleri için karton kutu yerine daha sağlam ve salyangozun yiyemeyeceği ürünler tercih edilmelidir.


Bazen, salyangozlar bir gün içerisinde vücut ağırlıklarının %10'u hatta en fazla %20'si kadar besin tüketebilirler. Aktif salyangozlar (kış uykusunda olmayan), yiyecek bulamadıkları zaman, açlıktan ölmeden önce vücut ağırlıklarının 1/3'ünü kaybeder ve bu süreç yaklaşık 8 - 12 hafta sürebilmektedir. Yaz uykusuna yatan salyangozlar daha uzun süre dayanabilirler.


Salyangozlara her zaman, temiz su ve temiz besin sağlanmalıdır. Salyangozun besin tüketimini, havadaki nem miktarı ve içebileceği suyun miktarı etkiler. Daima temiz su temin edilmeli ve salyangozların boğulmaması için bunun sığ kaplarda verilmesi gerekmektedir. Ayrıca sıcaklık, ışık şiddeti, besin sıklığı ve besin çeşidi de besin tüketimini etkileyen diğer faktörlerdir.


Salyangozların doğal beslenme alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaynak:


 

12.006 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page